PRENATAL YOGA
26. srpnja 2015.
MINDFUL SLOW FLOW
24. rujna 2015.
YOGA NIDRA


Yoga Nidra dolazi iz drevne tantričke vještine – Nyase. Nyasa znači „staviti“ ili „doticati“. Nyasa je dakle čin „doticanja“ određenih dijelova tijela ili „stavljanja“, odnosno usmjeravanja pažnje na njih u svrhu dostizanja viših stanja svijesti.

Yoga Nidra ili “yoga spavanja” je jedna od najpoznatijih tehnika pratyahare ili povlačenja pažnje od tijela i osjetila. Ona je duboko opuštajuća tehnika kao oblik svjesnog spavanja u kojem je prisutna i vanjska i unutarnja svjesnost za razliku od spavanja.

Yoga nidra razvija sposobnost vizualizacije čime se potiče aktivnost podsvjesnih i nesvjesnih dijelova uma. Predmet vizualizacije može odabrati učitelj koji provodi yoga nidru ili se radi individualno. Predmet vizualizacije može biti beskrajno različit što ovisi od mašte učitelja. Za svaku yoga nidru odabire se pažljivo i jasno samo jedan predmet vizualizacije. U yoga nidru može se uključiti i tiha, ugodna muzika koju treba pažljivo odabrati.

nidra2_F8B0460-Edit nidra3_F8B0455-Edit

Važnu ulogu u joga nidri ima sankalpa ili odlučivanje koje pomaže pri otklanjanju negativnih obrazaca, smetnji ili mentalnih sukoba. Sankalpa se ostvaruje odabiranjem nekog još neostvarenog cilja u životu koji nam je važan za naš duhovni razvoj. Taj se cilj zamišlja kroz afirmaciju u sadašnjem vremenu. Nove auto-sugestivne impresije duboko se utisnu u podsvjest u slučaju da se želi osloboditi od neke loše navike. Sankalpa bi trebala biti jednostavna, jasna i trebala bi imati ritam pri ponavljanju. Pri njenom mentalnom izgovaranju treba biti apsolutno iskren, čist i predan. Preporučljivo je da se na jednoj sankalpi zadrži sve dok se ne ostvari.

Osim toga, kod osoba koje su patile od različitih fizičkih i mentalnih poremećaja, dokazan je velik broj izuzetnih slučajeva poboljšanja, a ponekad i potpuno ozdravljenje.

Nisu potrebni nikakvi posebni preduvjeti osim dobre volje i osmjeha.

Predbilježite se u studiju ili putem maila na vrijeme  i zauzmite svoje mjesto.

Facebook
Facebook
Instagram