MINDFUL YIN YOGA

MINDFUL YIN YOGA

Nježan, opuštajuć i pasivniji stil yoge, kao stvoren za završetak radnog dana, divan balans nakon stresnih i užurbanih yang aktivnosti!

Kroz duže meditativno zadržavanje u pasivnijim yoga položajima (3-5 min), Yin yoga promovira relaksaciju mišića, a dublja vezivna tkiva poput ligamenata, tetiva i fascije, potiče na aktivnost u obliku nježnog istezanja. Takav pristup asanama vodi ka dekompresiji zglobova, povećanju flexibilnosti, poboljšanju cirkulacije u zglobovima te općenito otvorenijem protoku energije kroz cijelo tijelo.

Zadržavanjem u položajima također kultiviramo prihvaćajuću svijest (mindfulness) o tijelu, tjelesnim senzacijama i svemu što se događa u sadašnjem trenutku te na taj način stabiliziramo i osnažujemo srce i um.

Svi ste dobrodošli, bez obzira imate li iskustva u yogi ili ne!

Vodi: Tina Benc

 

Radna terapeutkinja koja se 2008. počela baviti Ashtanga yogom koju je sa prekidima prakticirala sve do odlaska u Indiju 2013.

Kroz deset mjeseci na istoku, putujući kroz razna mjesta, Tina je upoznavala i prakticirala razne yoga stilove i meditacijske prakse (Hatha, Sivananda, Iyengar, Osho meditacije, Goenka vipassana, Tibetanski budizam…) .  Na tom putu, kroz iznimno puno najrazličitijih inspiracija, jasno se pokazala velika ljubav izmedju nje i vipassana meditacije  te afinitet prema puno sporijim i ‘hladnijim’ yogijskim praksama (Yin, Hatha).

Prirodno je došlo razumijevanje o sinergiji tjelesnih kretnji (yoga asana), mirnog i prihvaćajućeg uma (meditacija) te energetski prilagođene ishrane (ayurveda). U takvoj atmosferi u Indiji upisala je i završila Multistyle (Ashtanga, Vinyasa, Yin, Hatha,Sivananda) Yoga TTC te nakon susreta sa Dalai Lamom i tečaj tibetanske masaže.

Nakon Indije boravila je par mjeseci i na Tajlandu gdje je, obilazeći razne budističke hramove, prisustvovala vipassana povlačenjima i završila tečaj tajlandske masaže.  Do danas, broji ukupno petnaest takvih povlačenja, u Aziji i Europi.

Nakon povratka u Hrvatsku počela je i asistirati Mislavu Brečiću u organizaciji vipassana (mindfulness) povlačenja koja on osobno i vodi,  nekoliko puta godišnje. Osim toga , počela je voditi i yoga satove u raznim studijima u Zagrebu da bi danas bila dijelom i naše Yogaplejs obitelji.

Kroz sva ta raznolika iskustva  (uključujući njeno zanimanje i razne poslove koje je radila), osim Tine, mijenjala se i njena  yogijska praksa. Danas sa prijateljima dijeli Mindful Yin (ljubavni spoj mindfulness meditacije i yin yoge) te Hatha i spori Vinyasa stil. Ono što je prepoznatljivo na svakom Tininom satu je njena najiskrenija namjera i želja da kroz tijelo nauči um i srce da budu mirno prisutni, otvoreni svemu što trenutno jest, sa vjerom i suosjećanjem.