ZVUČNA GONG KUPKA i YOGA NIDRA

YOGA NIDRA

Yoga Nidra dolazi iz drevne tantričke vještine – Nyase. Nyasa znači „staviti“ ili „doticati“. Nyasa je dakle čin „doticanja“ određenih dijelova tijela ili „stavljanja“, odnosno usmjeravanja pažnje na njih u svrhu dostizanja viših stanja svijesti.

Yoga Nidra ili “yoga spavanja” je jedna od najpoznatijih tehnika pratyahare ili povlačenja pažnje od tijela i osjetila. Ona je duboko opuštajuća tehnika kao oblik svjesnog spavanja u kojem je prisutna i vanjska i unutarnja svjesnost za razliku od spavanja.

Yoga nidra razvija sposobnost vizualizacije čime se potiče aktivnost podsvjesnih i nesvjesnih dijelova uma. Predmet vizualizacije može odabrati učitelj koji provodi yoga nidru ili se radi individualno. Predmet vizualizacije može biti beskrajno različit što ovisi od mašte učitelja. Za svaku yoga nidru odabire se pažljivo i jasno samo jedan predmet vizualizacije. U yoga nidru može se uključiti i tiha, ugodna muzika koju treba pažljivo odabrati.

Važnu ulogu u joga nidri ima sankalpa ili odlučivanje koje pomaže pri otklanjanju negativnih obrazaca, smetnji ili mentalnih sukoba. Sankalpa se ostvaruje odabiranjem nekog još neostvarenog cilja u životu koji nam je važan za naš duhovni razvoj. Taj se cilj zamišlja kroz afirmaciju u sadašnjem vremenu. Nove auto-sugestivne impresije duboko se utisnu u podsvjest u slučaju da se želi osloboditi od neke loše navike. Sankalpa bi trebala biti jednostavna, jasna i trebala bi imati ritam pri ponavljanju. Pri njenom mentalnom izgovaranju treba biti apsolutno iskren, čist i predan. Preporučljivo je da se na jednoj sankalpi zadrži sve dok se ne ostvari.

Osim toga, kod osoba koje su patile od različitih fizičkih i mentalnih poremećaja, dokazan je velik broj izuzetnih slučajeva poboljšanja, a ponekad i potpuno ozdravljenje.

Nisu potrebni nikakvi posebni preduvjeti osim dobre volje i osmjeha.

Predbilježite se u studiju ili putem maila na vrijeme  i zauzmite svoje mjesto.

ZVUČNA GONG KUPKA

Vodi: Irena Horvat, Irena Horvat, certificirana praktičarka Peter Hess zvučnih masaža i terapija, certificirana učiteljica joge (RYS 200) i certificirana učiteljica Emily Hess zvučne joge.


Na nedavnom Međunarodnom kongresu o zvuku veliki stručnjak za zvuk i izumitelj Chakraphone instrumenata Horst Sexauer rekao je:
„Frekvencije gongova i zvučnih zdjela pomažu nam zaustaviti misli. Dolazi do opuštenog stanja tijela i uma, a to nam je stanje važno kako bismo se vratili sebi.“

Gong zvučna kupka je oblik meditacije u ležećem položaju.
Na početku gong kupke osoba ima namjeru. Snaga i moć namjere je najučinkovitija u izmjenjenim stanjima svijesti. To je ono alfa-theta stanje moždanih valova koje je moguće postići uz zvuk i vibracije gongova i ostalih holističkih instrumenata koji to pojačavaju i omogućuju.
Da bismo se opustili potrebno je utišati unutarnji zvuk, tj. uskladiti unutarnje frekvencije s vlastitom optimalnom srčanom frekvencijom. Za to nam ne trebaju uređaji za mjerenje frekvencijskih raspona zvuka. Optimalna frekvencija našeg tijela je ona kada se osjećamo dobro u vlastitoj koži, kada smo opušteni, sretni, puni ljubavi. Sve ostale frekvencije uvjetovane stresom, ubrzanim načinom života, neslaganjem itd. malo pomalo vode u bolest.
Stoga je danas više nego ikad potrebno da si bar jednom tjedno priuštimo nešto što će nam vratiti naš unutarnji sklad i našu frekvenciju, a kako bismo „došli k sebi“.
Zvučna kupka izvodi se sviranjem optimalnih frekvencijskih raspona po elementima. Kad se te frekvencije spoje i ujednače, mi smo kod sebe, u svom srčanom centru. Zvučne zdjele, gongovi i druga glazbala, koja koristim tijekom zvučnih kupki, imaju optimalne frekvencijske raspone po elementima, te njihova primjena upravo služi usklađivanju vlastitih frekvencijskih raspona.
ZVUČNA YOGA
Vodi: Irena Horvat, Irena Horvat, certificirana praktičarka Peter Hess zvučnih masaža i terapija, certificirana učiteljica joge (RYS 200) i certificirana učiteljica Emily Hess zvučne joge.
Ako ste probali zvučne gong kupke, joga nidru praćenu zvukom, meditaciju na zvuk i slično, bit će vam jasan učinak zvuka na vaš um i na dubinu meditativnog učinka.
Ako ste vježbali ili vježbate jogu, poznat vam je ili naslućujete učinak izvođenja asana  na tijelo i na um.
Tijekom svog razvoja kao učiteljica joge i kao zvukoterapeut pitala sam se, kako spojiti učinak zvuka i učinak izvođenja asana, te dobiti efekt „3 u 1“, tj. osjetiti učinak sata joge i zvuka na tjelesnoj, na duševnoj i na duhovnoj razini kao da sam vježbala, kao da sam dublje ušla u položaj i kao da sam bila na zvučnoj kupki?
I taman dok sam tražila rješenje, odgovor se je javio u obliku obuke za učiteljicu Emily Hess zvučne joge u Peter Hess institutu u Njemačkoj koju sam naravno morala posjetiti i završiti!
Jako sam sretna što u Hrvatskoj i to u Yoga plejsu smijem predstaviti novi stil joge – zvučnu jogu.
Radi se o mješavini yina i yanga, tj. o kombinaciji asana iz yin joge i iz ashtanga joge praćene zvukom Peter Hess zvučnih zdjela i gongova, te pjevanim mantrama za lakše, efikasnije i dublje ulaženje u položaj.
Početak i kraj zvučne joge karakteriziraju kraće vođene meditacije uz zvuk zvučnih zdjela i gongova. Za vrijeme izvođenja asana primjenjuju se zvuk zvučnih zdjela i pjevane mantre.
PETER HESS ZVUČNA MASAŽA
Peter Hess® zvučna masaža i njene terapeutske zvučne stimulacije metode su opuštanja i otpuštanja  koje se koriste u prevenciji  i u liječenju stresa i psihosomatskih oboljenja.
– Peter Hess® zvučne masaže provode se pomoću tzv. tibetanskih zvučnih zdjela proizvedenih na temelju posebnih legura, raznih oblika i veličina. Proizvode se ciljano i na temelju istraženih učinaka na pojedine dijelove tijela i na emocionalna stanja po licenci Peter Hess Instituta.
– Tijekom masaže Peter Hess® zvučne zdjele polažu se na odjevene dijelove tijela ili u blizinu određenih dijelova tijela. Ozvučavanjem Peter Hess zvučnih zdjela evociraju se s jedne strane akustički doživljaj zvuka, a s druge strane taktilni, neuromuskularni, fiziološki i vegetativni doživljaj.
– Pri tom se vibracije šire mišićima, unutarnjim organima i šupljinama tijela, krvnim žilama, te perifernim živčanim završecima do samog mozga. U središnjem se živčanom sustavu potiče stvaranje sinapsi i evocira se lučenje endorfina (hormona sreće), koji potiče opuštanje.
Jedno novije istraživanje Europskog stručnog saveza za zvučnu masažu i terapiju (Europäisches Fachverband Klang-Massage-Therapie e.V.) u suradnji s Institutom Dr. Tanje Grotz provedeno na 200 ispitanika pod nazivom „Učinak Peter Hess® zvučne masaže na obradu stresa (otpuštanje) i tjelesnu sliku“ („Wirkung der Peter Hess-Klangmassage auf Stressverarbeitung und Körperbild“) dokazuje da ova metoda u vrlo kratkom roku korisnike oslobađa od stresa. Zvučna masaža uspostavlja zdravu ravnotežu između psihofizičke napetosti potrebne za predan, koncentriran rad i izuzetno važnog stanja opuštanja i otpuštanja. Stresom izazvane zdravstvene posljedice kao što su bolesti krvožilnog sustava, depresije, dijabetes, bolovi u leđima i glavobolje, te smetnje spavanja bitno se ublažavaju primjenom ove metode.
Prijave po dogovoru: irena.horvat@inet.hr
Facebook
Facebook
Instagram