ZVUČNA GONG KUPKA I ZVUČNA YOGA

ZVUČNA GONG KUPKA

Vodi: Irena Horvat, Irena Horvat, certificirana praktičarka Peter Hess zvučnih masaža i terapija, certificirana učiteljica joge (RYS 200) i certificirana učiteljica Emily Hess zvučne joge.


Na nedavnom Međunarodnom kongresu o zvuku veliki stručnjak za zvuk i izumitelj Chakraphone instrumenata Horst Sexauer rekao je:
„Frekvencije gongova i zvučnih zdjela pomažu nam zaustaviti misli. Dolazi do opuštenog stanja tijela i uma, a to nam je stanje važno kako bismo se vratili sebi.“

  

Gong zvučna kupka je oblik meditacije u ležećem položaju.
Na početku gong kupke osoba ima namjeru. Snaga i moć namjere je najučinkovitija u izmjenjenim stanjima svijesti. To je ono alfa-theta stanje moždanih valova koje je moguće postići uz zvuk i vibracije gongova i ostalih holističkih instrumenata koji to pojačavaju i omogućuju.
Da bismo se opustili potrebno je utišati unutarnji zvuk, tj. uskladiti unutarnje frekvencije s vlastitom optimalnom srčanom frekvencijom. Za to nam ne trebaju uređaji za mjerenje frekvencijskih raspona zvuka. Optimalna frekvencija našeg tijela je ona kada se osjećamo dobro u vlastitoj koži, kada smo opušteni, sretni, puni ljubavi. Sve ostale frekvencije uvjetovane stresom, ubrzanim načinom života, neslaganjem itd. malo pomalo vode u bolest.
Stoga je danas više nego ikad potrebno da si bar jednom tjedno priuštimo nešto što će nam vratiti naš unutarnji sklad i našu frekvenciju, a kako bismo „došli k sebi“.
Zvučna kupka izvodi se sviranjem optimalnih frekvencijskih raspona po elementima. Kad se te frekvencije spoje i ujednače, mi smo kod sebe, u svom srčanom centru. Zvučne zdjele, gongovi i druga glazbala, koja koristim tijekom zvučnih kupki, imaju optimalne frekvencijske raspone po elementima, te njihova primjena upravo služi usklađivanju vlastitih frekvencijskih raspona.
ZVUČNA YOGA
Vodi: Irena Horvat, Irena Horvat, certificirana praktičarka Peter Hess zvučnih masaža i terapija, certificirana učiteljica joge (RYS 200) i certificirana učiteljica Emily Hess zvučne joge.
Ako ste probali zvučne gong kupke, joga nidru praćenu zvukom, meditaciju na zvuk i slično, bit će vam jasan učinak zvuka na vaš um i na dubinu meditativnog učinka.
Ako ste vježbali ili vježbate jogu, poznat vam je ili naslućujete učinak izvođenja asana  na tijelo i na um.
Tijekom svog razvoja kao učiteljica joge i kao zvukoterapeut pitala sam se, kako spojiti učinak zvuka i učinak izvođenja asana, te dobiti efekt „3 u 1“, tj. osjetiti učinak sata joge i zvuka na tjelesnoj, na duševnoj i na duhovnoj razini kao da sam vježbala, kao da sam dublje ušla u položaj i kao da sam bila na zvučnoj kupki?
I taman dok sam tražila rješenje, odgovor se je javio u obliku obuke za učiteljicu Emily Hess zvučne joge u Peter Hess institutu u Njemačkoj koju sam naravno morala posjetiti i završiti!
Jako sam sretna što u Hrvatskoj i to u Yoga plejsu smijem predstaviti novi stil joge – zvučnu jogu.
Radi se o mješavini yina i yanga, tj. o kombinaciji asana iz yin joge i iz ashtanga joge praćene zvukom Peter Hess zvučnih zdjela i gongova, te pjevanim mantrama za lakše, efikasnije i dublje ulaženje u položaj.
Početak i kraj zvučne joge karakteriziraju kraće vođene meditacije uz zvuk zvučnih zdjela i gongova. Za vrijeme izvođenja asana primjenjuju se zvuk zvučnih zdjela i pjevane mantre.
PETER HESS ZVUČNA MASAŽA
Peter Hess® zvučna masaža i njene terapeutske zvučne stimulacije metode su opuštanja i otpuštanja  koje se koriste u prevenciji  i u liječenju stresa i psihosomatskih oboljenja.
– Peter Hess® zvučne masaže provode se pomoću tzv. tibetanskih zvučnih zdjela proizvedenih na temelju posebnih legura, raznih oblika i veličina. Proizvode se ciljano i na temelju istraženih učinaka na pojedine dijelove tijela i na emocionalna stanja po licenci Peter Hess Instituta.
– Tijekom masaže Peter Hess® zvučne zdjele polažu se na odjevene dijelove tijela ili u blizinu određenih dijelova tijela. Ozvučavanjem Peter Hess zvučnih zdjela evociraju se s jedne strane akustički doživljaj zvuka, a s druge strane taktilni, neuromuskularni, fiziološki i vegetativni doživljaj.
– Pri tom se vibracije šire mišićima, unutarnjim organima i šupljinama tijela, krvnim žilama, te perifernim živčanim završecima do samog mozga. U središnjem se živčanom sustavu potiče stvaranje sinapsi i evocira se lučenje endorfina (hormona sreće), koji potiče opuštanje.
Jedno novije istraživanje Europskog stručnog saveza za zvučnu masažu i terapiju (Europäisches Fachverband Klang-Massage-Therapie e.V.) u suradnji s Institutom Dr. Tanje Grotz provedeno na 200 ispitanika pod nazivom „Učinak Peter Hess® zvučne masaže na obradu stresa (otpuštanje) i tjelesnu sliku“ („Wirkung der Peter Hess-Klangmassage auf Stressverarbeitung und Körperbild“) dokazuje da ova metoda u vrlo kratkom roku korisnike oslobađa od stresa. Zvučna masaža uspostavlja zdravu ravnotežu između psihofizičke napetosti potrebne za predan, koncentriran rad i izuzetno važnog stanja opuštanja i otpuštanja. Stresom izazvane zdravstvene posljedice kao što su bolesti krvožilnog sustava, depresije, dijabetes, bolovi u leđima i glavobolje, te smetnje spavanja bitno se ublažavaju primjenom ove metode.
Prijave po dogovoru: irena.horvat@inet.hr