Mindfulness savjetovanje je individualni rad sa klijentom gdje je prilika da se, u ugodnom i sigurnom okruženju, istražuju obrasci ponašanja i prolazi kroz izazove s kojima se klijent susreće u svakodnevnom životu. Upoznaje ga se sa pojmom mindfulnessa te kako ga kultivirati i što bolje primijeniti u konkretnim životnim situacijama.

Mindfulness je jedna nježna i prijateljska pažnja koja je namjerno usmjerena na prepoznavanje svega što se događa u sadašnjem trenutku. To je opuštena svijest koja iz trenutka u trenutak, bez osude, prihvaća sve što vidi.

Kada naša pažnja koja percipira ima takve karakteristike prijateljstva i otvorenosti, kažemo da smo mindful….

Mindfulness ne znači “isprazniti” naš um i biti bez misli u nekim posebnim stanjima opuštenosti, već znači da se svjesno usmjeravamo na razvoj što veće otvorene prisutnosti sa onim sto se upravo sada događa. Iako opuštenost i relaksacija nisu ciljevi, oni neizbježno dolaze kao nusprodukt ne sukobljavanja sa realnosti.

Iako govorimo o prihvaćanju, mindfulness ne znači pasivnost i ne angažiranost…. Dapače, jasno viđenje i nestanak otpora daju nam puno više prostora u kojem možemo svjesnije odlučiti o tome kako dalje sa okolnostima u kojima se nalazimo. Daju nam mogućnost da umjesto automatskog reagiranja možemo izabrati “svježi” odgovor na svaku individualnu situaciju. Na taj način počinjemo živjeti autentičnije i opuštenije.

Ponekad smo potpuno nesvjesno uronjeni u misaoni sadržaj…. Kada se zadržavamo u prošlosti često se osjećamo deprimirano sa krivnjom i žaljenjem, a kada smo fokusirani na budućnost često bivamo anksiozni. Jako mali broj nas zna kako biti prisutni u sadašnjosti, a upravo je to ono što nas počinje buditi iz sna. Bivanjem u “sada” sve smo manje pod automatskom kontrolom naših misli i naših emocija. Anksioznosti i depresije se smanjuju, ruminacije i brige postaju sve rijeđe. Počinjemo osjećati veću prisutnost sa onim što je ispred nas, osjećati veći mir i opuštenost, povezanost i toleranciju.

Usvajanjem ovakvog pristupa životu uvelike se može utjecati na razinu svakodnevnog stresa, ruminacije i depresije, strahove, anksioznosti, ljutnje i frustracije, učinkovitost u organizaciji dnevnih obaveza, probleme sa spavanjem, interpersonalno funkcioniranje, nošenje sa kroničnom boli i mnoge druge….

Tina Benc

  • Radna terapeutkinja
  • Mindfulness i yoga učiteljica
  • Edukantica gestalt psihoterapije

Radna terapeutkinja koja se 2008. počela baviti Ashtanga yogom koju je sa prekidima prakticirala sve do odlaska u Indiju 2013. Kroz više od godinu dana na istoku, putujući kroz razna mjesta, Tina je upoznavala i prakticirala razne yoga stilove i meditacijske prakse (Hatha, Sivananda, Iyengar, Osho meditacije, Goenka vipassana, Tibetanski budizam…).

Na tom putu, kroz iznimno puno najrazličitijih inspiracija, jasno se pokazala velika ljubav izmedju nje i vipassana meditacije te afinitet prema puno sporijim i ‘hladnijim’ yogijskim praksama (Yin, Hatha). Prirodno je došlo razumijevanje o sinergiji tjelesnih kretnji (yoga asana), mirnog i prihvaćajućeg uma (meditacija) te energetski prilagođene ishrane (ayurveda). U takvoj atmosferi u Indiji upisala je i završila Multistyle (Ashtanga, Vinyasa, Yin, Hatha,Sivananda) Yoga TTC te nakon susreta sa Dalai Lamom i tečaj tibetanske masaže. Na Tajlandu je, obilazeći razne budističke hramove, prisustvovala vipassana povlačenjima i završila tečaj tajlandske masaže. Do danas, broji preko nekoliko desetaka takvih povlačenja, u Aziji i Europi. U Hrvatskoj je par godina asistirala Mislavu Brečiću u organizaciji vipassana (mindfulness) povlačenja koja je on kao i gostujući učitelji osobno vodio, nekoliko puta godišnje.

U Londonu je 2018. završila trening za Mindfulness i Yin yoga učiteljicu sa Sarah Powers. Sarah je voditeljica Insight Yoga Instituta koji integrira Yogu, Budizam I psihologiju kao tri vrlo komplementarna područja.

Tina je do danas u kontinuiranoj Gestalt psihoterapijskoj edukaciji pri Psihika d.o.o. (Europski psihoterapijski trening institut) I vodi Mindfulness savjetovanje kod nas u studiju.

Osim toga vodi I satove Mindful yin yoge I reformer pilates treninge. Ono što je prepoznatljivo na svakom Tininom satu bez obzira što vodila i čime se bavila je njen žar za istraživanjem suptilnih atmosfera koje oblikuju naš svakodnevni život I načina na koje se odnosimo prema sadašnjem trenutku. Njezina  najiskrenija namjera je da kroz tijelo nauči um i srce da budu mirno prisutni, otvoreni svemu što trenutno jest, sa vjerom i suosjećanjem.

 

Facebook
Facebook
Instagram